Odigrajte kratki kviz i na mail dobivate vašu ponudu!
Zatražite svoju ponudu!

MENU

Što je WordPress i zašto je tako popularan? (i zašto možda nije za vas)

Vrijeme čitanja: 6 minuta
cartoon businesspeople designing website
Stribor Marinčić
Stribor Marinčić
Moje ime je Stribor i izrađujem moderne i funkcionalne web stranice za manja poduzeća.
PODIJELITE
WordPress je daleko najpopularnija web platforma na svijetu, s prijavljenih 60% tržišnog udjela. Ali što ga čini tako popularnim? Je li to doista najbolja opcija za vašu web stranicu? U ovom ćemo članku pogledati prednosti i nedostatke WordPressa i pomoći vam da odlučite je li to prava platforma za vas.

Sadržaj

WordPress – što je to?

WordPress je sustav za upravljanje sadržajem (CMS), što je otmjeni način da se kaže da je to platforma koja vam omogućuje stvaranje web stranica i blogova.

Nevjerojatno je popularan, s više od 60% od 10 milijuna najboljih web stranica koje koriste WordPress kao platformu po izboru. I postoje dobri razlozi za njegovu popularnost: WordPress je jednostavan za korištenje, besplatan je i ima ogromnu zajednicu programera koji stvaraju dodatke i teme koje vam omogućuju da prilagodite svoju web stranicu kako god želite.

Ali postoje i nedostaci korištenja WordPressa: budući da je toliko popularan, velika je meta za hakere, a može biti spor i opterećen ako ne koristite prave dodatke i teme. Dakle, prije nego što se odlučite koristiti WordPress, pažljivo odvagnite prednosti i nedostatke.

Prednosti korištenja WordPressa

WordPress je popularna platforma s razlogom – ima nekoliko dobrih strana. Za početak, besplatan je i otvorenog koda. To znači da ga možete preuzeti i koristiti za svoju web stranicu, a da ne morate platiti ni lipe.

WordPress je također vrlo jednostavan za korištenje. Za izradu web stranice pomoću WordPressa nisu vam potrebne vještine programiranja ili iskustvo u dizajnu. Samo instalirajte softver, odaberite predložak i počnite dodavati svoj sadržaj.

WordPress je također prilagođen SEO-u. To znači da će vaša web stranica biti vjerojatnije prikazana na stranicama s rezultatima tražilice (SERP), što vam može pomoći da privučete više posjetitelja.

Konačno, WordPress je popularan jer je svestran. Može se koristiti za sve, od jednostavnog bloga do potpune web stranice za webshop.

Loše strane korištenja WordPressa

Dakle, razgovarali smo o raznim prednostima korištenja WordPressa, ali što je s nedostacima?

Pa, prvo i najvažnije, WordPress nije platforma koja je najjednostavnija za korištenje. Može biti pomalo nezgodno shvatiti kako koristiti sve njegove značajke, a za nekoga tko nije previše upoznat s dizajnom ili razvojem web stranice, to može biti potpuno zastrašujuće.

Drugo, WordPress može biti prilično spor. Ako ga prenatrpate sa previše nepotrebnih dodataka, on je prisiljen pri učitavanju učitati gomilu koda i tu se gubi na brzini.

Konačno, WordPress nije uvijek najsigurnija platforma. Budući da je tako popularan, glavna je meta hakera, a ako ne budete oprezni, vaša bi web stranica mogla biti ugrožena.

Sve u svemu, WordPress je izvrsna platforma s puno prednosti. No važno je razumjeti njegove prednosti i slabosti prije nego što odlučite hoćete li ga koristiti ili ne.

Kada biste trebali koristiti WordPress (a kada ne)

WordPress je popularan sustav za upravljanje sadržajem (CMS), ali to ne znači da je pravi izbor za svaki projekt. Evo nekoliko trenutaka kada biste trebali razmisliti o korištenju WordPressa—i kada biste trebali razmisliti o korištenju nečeg drugog.

Je li WordPress pravi za vas?

WordPress je popularan sustav za upravljanje sadržajem (CMS) i s dobrim razlogom – ima mnogo izvrsnih značajki. Ali to nije pravo rješenje za svaku web stranicu. Dakle, prije nego što se odlučite koristiti WordPress, postavite si nekoliko pitanja:

  1. Koje su vaše potrebe?
  2. Koliki je vaš proračun?
  3. Koja je vaša razina znanja?

Dakle, je li WordPress pravi za vas? Samo ti možeš odgovoriti na to pitanje. Ali prije nego što donesete odluku, pažljivo odvagnite prednosti i nedostatke.

turned gray laptop computer

Alternativne platforme i njihove prednosti i mane

  • Shopify- Shopify je u zadnjih nekoliko godina dobio na popularnosti radi dropshipping trenda. To je u srži vrlo jednostavna platforma koja je idealna za brzo postavljanje webshop-a. Ima mogućnosti za komplesnije i napredne funkcije no pošto nema toliku veliku bazu korisnika kao npr. WordPress nema gotovih mogućnosti za sva riješenja, te se za neke kompleksnije probleme treba angažirati developer kako bi razvio ili prilagodio stranicu vašim potrebama. Isto tako, većina aplikacija(dodataka) se plaća na mjesečnoj pretplati.
  • Wix – Wix postoji već više od 10 godina i u to vrijeme razvio se i zauzima poprilično velik broj prostora na internetu, ima svoj vlastiti page builder koji je vrlo jednostavan za korištenje. Ako niste vješti ili upoznati sa izradom stranica ali trebate neko jednostavnije rješenje, Wix je odličan izbor, nudi velik broj gotovih sekcija i stranica.
  • Squarespace – Ako ste ikada bili na yotuube-u sigurno ste naletjeli na reklamu ovog novog borca na tržištu. Squarespace je sličan Wix-u što se tiče mogućnosti i što se tiče primjene. Ako trebate nešto jednostavno, funkcionalno i brzo a nemate znanja sa web dizajnom, ovo je odličan izbor.
  • Webflow – Suprotno od Wix-a i Squarespace-a za webflow je potrebno dosta dobro prednanje web development-a. (CSS, JavaScript, HTML). Odlična platforma, ne zahtjeva održavanje, radi brzo, mogućnosti su ogromne, ali potrebna je dobra količina znanja kako bi se baratalo alatom. Ako ovo čitate i informirate se, webflow vjerojatno nije za vas.

Što to onda WordPress čini posebnim?

WordPress osim što potpuno besplatan, i nudi gomilu besplatnih dodataka, švicarski je nožić web platformi, nije možda u ničemu najbolji ali može sve. Ako se dobro postavi, vrlo je lako dodavati novi sadržaj čak i osobi koja je potpuno ne trenirana. Mogućnosti su beskrajne, kao što sam već spomenuo ima najveću arhivu dodataka od svih te u pravim rukama može biti sve od landing page-a do webshop-a.

Zaključak

Postoji razlog zašto je WordPress najpopularniji sustav za upravljanje sadržajem (CMS) na svijetu – svestran je, jednostavan za korištenje i može se prilagoditi svim potrebama. Ali to ne znači da je to pravi izbor za svakoga.

Prije prelaska na WordPress potrebno je razmotriti nekoliko stvari. Prvo, kakvu web stranicu želite izraditi? WordPress je odličan za blogove, mala poduzeća i portfelje, ali možda nije najbolji izbor za velike trgovine e-trgovine.

Drugo, imate li tehničku stručnost za postavljanje i upravljanje WordPress web-om? WordPress nije tako jednostavan za korištenje kao neke druge dostupne opcije, tako da neki puta morate znati i ponešto o samom kodu ili načinu na koji funkcionira web kako bi ste otklonili problem ili došli do cilja.

Ako ste sigurni u svoje sposobnosti i vaše potrebe odgovaraju onome što WordPress nudi, krenite! Ali ako niste sigurni ili tražite opciju lakšu za korištenje, na raspolaganju vam je mnogo drugih opcija.

Ako ste u rukama dobrog developera i samo vam je bitno da lako dodajete sadržaj i održavate stranicu, wordpress je odlična opcija!

jos niste odlucili striboss
Razmišljate o web stranici?

Vaša web stranica je vaše digitalno lice, ostavite bolji dojam, povećajte posjete i prodaju. Javite se i naći ćemo najbolje riješenje za vaš projekt.

ZATVORI